Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gruszki w białym winie

Składniki:
  • gruszka na osobę
  • cukier
  • szczypta cynamonu
  • starta gałka muszkatołowa
  • goździk
  • 1 liść laurowy
  • 1 porcja wody
  • 1 porcja białego wina
    zabajone:
  • 4 żółtka
  • 4-6 łyżek białego wina
  • 4 łyżki cukru
  • miąższ z jednego strąka wanilii
Wymieszaj i ugotuj wszystkie składniki (oprócz gruszek - pamiętaj, aby przygotować po jednym owocu dla każdego z gości). Wodę i wino przygotuj w proporcjach pół na pół. Po zagotowaniu dodaj wydrążone gruszki.

Przygotuj także zabajone: żółtka utrzyj z miąższem wanilii na puszysty krem. Naczynie z żółtkami wstaw do ciepłej kąpieli wodnej. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj wino, aż powstanie gęsty krem. (Zabajone nie powinno się zagotować, bo się zwarzy.) Tak przygotowanym kremem możesz polać owoce. Na koniec polej gruszki stopioną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...