Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gruszki w winie

Składniki:
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 szklanki czerwonego słodkiego wina
  • kawałek kory cynamonu
  • 10 dag cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 niepełna szklanka śmietany kremówki (200 ml)
Gruszki umyj, cienko obierz (zostaw ogonki). Wino zagotuj z połową cukru, kawałkiem kory cynamonu i skórką cytrynową. Do winnej zalewy włóż gruszki i gotuj je pod przykryciem na małym ogniu przez mniej więcej 10 minut.

Laskę wanilii rozkrój, wydrąż miąższ i razem z resztą cukru dodaj do śmietany, po czym ubij. Szprycę cukierniczą napełnij ubitą śmietaną i odłóż do lodówki.

Gruszki ostudź, nie wyjmując ich z winnej zalewy. Od czasu do czasu musisz je przy tym obracać, by równomiernie nasiąkły płynem. Następnie gruszki wyjmij z zalewy i przełóż na talerzyki.

Wino podgrzewaj w odkrytym garnku, aż odparuje do połowy objętości. Ostudź. Winnym sosem polej gruszki i udekoruj je bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...