- 4 dojrzałe gruszki
- 1/2 laski wanilii
- 2 szklanki czerwonego słodkiego wina
- kawałek kory cynamonu
- 10 dag cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 niepełna szklanka śmietany kremówki (200 ml)
Laskę wanilii rozkrój, wydrąż miąższ i razem z resztą cukru dodaj do śmietany, po czym ubij. Szprycę cukierniczą napełnij ubitą śmietaną i odłóż do lodówki.
Gruszki ostudź, nie wyjmując ich z winnej zalewy. Od czasu do czasu musisz je przy tym obracać, by równomiernie nasiąkły płynem. Następnie gruszki wyjmij z zalewy i przełóż na talerzyki.
Wino podgrzewaj w odkrytym garnku, aż odparuje do połowy objętości. Ostudź. Winnym sosem polej gruszki i udekoruj je bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz