Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gorąca przystawka do małży

Składniki na 4 porcje:
  • 1 puszka małży w sosie własnym (ok. 30 dag)
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 4 kromki bułki (bez skórki)
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka koperku
  • sól
Małże wyjmij z puszki i odsącz. Wino zagotuj ze szczyptą soli i pieprzu oraz skórką z cytryny, włóż do niego małże, zdejmij rondel z ognia i odstaw na bok.

Kromki chleba pokrusz, zalej gorącym bulionem, dodaj do nich pieprz i oregano. Masę dobrze utrzyj i dołóż małże. Teraz wymieszaj.

Łyżkę masła stop na patelni, a pozostałym wysmaruj małe kokilki. Potrawkę nakładaj do kokilek, posyp serem, skrop stopionym masłem i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 220°C. Przed podaniem posyp koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...