- 15 dag masła śmietankowego
- 20 dag zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 10 dag mąki
- 2 jaja
- żółtko
- 2 duże jabłka
- 40 dag cukru
Następnie starannie umyj dwa duże jabłka, obierz je ze skórki, potem usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w niewielkie cząstki. Formę z kominkiem wysmaruj masłem lub margaryną i posyp niewielką ilością bułki tartej. Wyłóż ciasto do formy, a następnie powkładaj do niego kawałki przygotowanych jabłek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Babka jest gotowa, kiedy jej wierzch jest lekko wypukły, a włożony do ciasta patyczek zupełnie suchy.
Upieczoną babkę wyjmij z blachy i jeszcze gorącą pokrój na równe kawałki. Wyłóż na duży płaski półmisek, posyp cukrem pudrem, drobno zmielonymi orzechami i migdałami. Zarówno cukier, jak i bakalie możesz zemleć w młynku do kawy.
Babka jest najsmaczniejsza na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz