Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Golonka duszona

Składniki na 6 porcji:
  • 2 przednie golonki (po 50 dag każda)
  • po 2 cebule i marchewki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
Czosnek obierz i rozetrzyj z pieprzem i solą. Mieszaniną tą natrzyj starannie oczyszczone, opłukane i osuszone golonki i odstaw je na godzinę, a następnie obsmaż na gorącym tłuszczu.

Cebule i marchewki opłucz, oczyść i pokrój w plasterki. Włóż golonki do garnka, dodaj warzywa, liść laurowy i goździki. Wlej tyle wrzącej wody, aby pokryła golonki i pogotuj na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 3 godzin).

Po wyjęciu oddziel mięso od kości i pokrój je na małe kawałki, a wywar przecedź, wlej do niego mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody i chwilę pogotuj, aż sos zgęstnieje. W tym momencie włóż mięso i całość ponownie podgrzej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...