- 2 przednie golonki (po 50 dag każda)
- po 2 cebule i marchewki
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 goździki
- 1 łyżka mąki
- 1 liść laurowy
- pieprz
- sól
- tłuszcz do smażenia
Cebule i marchewki opłucz, oczyść i pokrój w plasterki. Włóż golonki do garnka, dodaj warzywa, liść laurowy i goździki. Wlej tyle wrzącej wody, aby pokryła golonki i pogotuj na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 3 godzin).
Po wyjęciu oddziel mięso od kości i pokrój je na małe kawałki, a wywar przecedź, wlej do niego mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody i chwilę pogotuj, aż sos zgęstnieje. W tym momencie włóż mięso i całość ponownie podgrzej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz