Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Gniazdka z kremu serowego na tostach

Składniki na 8 porcji:
  • 8 jaj
  • 15 dag bryndzy
  • 8 kromek pszennego chleba tostowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 3 łyżki masła
  • mielona słodka papryka
  • mieszanka ziół prowansalskich
  • pieprz czarny
  • sól
Szczypiorek drobno posiekaj. Bryndzę rozgnieć widelcem i utrzyj na gładką masę ze śmietaną, szczyptą ziół prowansalskich i pieprzu. Teraz dodaj do bryndzy łyżkę miękkiego masła i zmiksuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Z kromek chleba tostowego wytnij ozdobnie placuszki (np. używając foremki do ciastek). Tosty opiekaj w opiekaczu lub piekarniku.

Na patelni do jajek sadzonych (ze specjalnymi wgłębieniami) rozgrzej resztę masła. Ostrożnie wbijaj jajka i smaż około 4 minut. Następnie każde jajko delikatnie wyjmij, odetnij obwódki białka (uważaj, by żółtko się nie rozlało).

Krem z bryndzy przełóż do szprycy i wyciśnij na tostach tak, by powstały dekoracyjne gniazdka. Na koniec wykładaj na gniazdkach żółtka jajek, całość posyp szczypiorkiem, solą i papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...