- 8 jaj
- 15 dag bryndzy
- 8 kromek pszennego chleba tostowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- kilka gałązek szczypiorku
- 3 łyżki masła
- mielona słodka papryka
- mieszanka ziół prowansalskich
- pieprz czarny
- sól
Z kromek chleba tostowego wytnij ozdobnie placuszki (np. używając foremki do ciastek). Tosty opiekaj w opiekaczu lub piekarniku.
Na patelni do jajek sadzonych (ze specjalnymi wgłębieniami) rozgrzej resztę masła. Ostrożnie wbijaj jajka i smaż około 4 minut. Następnie każde jajko delikatnie wyjmij, odetnij obwódki białka (uważaj, by żółtko się nie rozlało).
Krem z bryndzy przełóż do szprycy i wyciśnij na tostach tak, by powstały dekoracyjne gniazdka. Na koniec wykładaj na gniazdkach żółtka jajek, całość posyp szczypiorkiem, solą i papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz