- 1 kg nóżek
- 30 dag chudej wieprzowiny bez kości
- 10 dag cebuli
- 10 dag marchewki
- 5 dag pietruszki
- 5 dag selera
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- sól
Warzywa obierz, umyj i dodaj wraz z przyprawami do wywaru. Następnie posól i gotuj jeszcze 1-2 godzin. Gdy mięso zacznie „odchodzić” od kości, wyjmij je i po usunięciu kości pokrój w kostkę. Wywar przecedź, ewentualnie przypraw czosnkiem, ostudź i wtedy zdejmij nadmiar tłuszczu.
Marchewkę pokrój w plasterki, wyłóż nimi dno salaterki lub małych miseczek, powkładaj pokrojone, pozalewaj wywarem i odstaw do zastygnięcia. Podaj z sokiem z cytryny, octem lub sosem chrzanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz