Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Galaretka z nóżek

Składniki na 12 porcji:
  • 1 kg nóżek
  • 30 dag chudej wieprzowiny bez kości
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag marchewki
  • 5 dag pietruszki
  • 5 dag selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Nóżki starannie oczyść, szczecinę opal nad ogniem, opłucz, włóż do garnka z zimną wodą i pogotuj godzinę na małym ogniu. Dodaj mięso i gotuj następną godzinę.

Warzywa obierz, umyj i dodaj wraz z przyprawami do wywaru. Następnie posól i gotuj jeszcze 1-2 godzin. Gdy mięso zacznie „odchodzić” od kości, wyjmij je i po usunięciu kości pokrój w kostkę. Wywar przecedź, ewentualnie przypraw czosnkiem, ostudź i wtedy zdejmij nadmiar tłuszczu.

Marchewkę pokrój w plasterki, wyłóż nimi dno salaterki lub małych miseczek, powkładaj pokrojone, pozalewaj wywarem i odstaw do zastygnięcia. Podaj z sokiem z cytryny, octem lub sosem chrzanowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...