Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Kulebiak z kapustą z grzybami

Składniki na 6 porcji:
  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
    farsz:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajo
  • po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • mielony jałowiec
Umyte grzyby zalej 2 szklankami przegotowanej wody, zostaw na noc, następnego dnia ugotuj. Poszatkowaną kapustę zalej przecedzonym wywarem z grzybów, dodaj listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, goździki i skórkę z cytryny, wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na niezbyt silnym ogniu około 30 minut. Posiekaną cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone w cienkie paski ugotowane grzyby, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę smaż, mieszając.

Ugotowaną kapustę zestaw z ognia, usuń listki laurowe oraz (ewentualnie) ziarenka ziela angielskiego i jałowiec. Do kapusty dodaj grzyby z cebulą, dokładnie wymieszaj, dodaj jałowiec, pieprz i sól do smaku. Teraz odparuj, przestudź, wymieszaj z posiekanymi orzechami i drobno pokrojonymi jajami.

Przygotowany farsz ułóż na cieście. Brzegi mocno zlep, posmaruj rozbełtanym jajem. Z okrawków powycinaj dekoracyjne formy, naklej na ciasto i zrób niewielkie otworki (aby mógł wyparować nadmiar wody z farszu). Ułóż na lekko posypanej mąką formie, wstaw do nagrzanego (około 200°C) piekarnika i piecz około 30 minut.

Podawaj na gorąco lub na zimno. Upieczony kulebiak dobrze jest wcześniej owinąć w pergamin i włożyć do lodówki, a tuż przed podaniem wstawić na 10-15 minut do piekarnika i podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...