- 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
- farsz:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju
- 1 jajo
- po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- sól, pieprz
- mielony jałowiec
Ugotowaną kapustę zestaw z ognia, usuń listki laurowe oraz (ewentualnie) ziarenka ziela angielskiego i jałowiec. Do kapusty dodaj grzyby z cebulą, dokładnie wymieszaj, dodaj jałowiec, pieprz i sól do smaku. Teraz odparuj, przestudź, wymieszaj z posiekanymi orzechami i drobno pokrojonymi jajami.
Przygotowany farsz ułóż na cieście. Brzegi mocno zlep, posmaruj rozbełtanym jajem. Z okrawków powycinaj dekoracyjne formy, naklej na ciasto i zrób niewielkie otworki (aby mógł wyparować nadmiar wody z farszu). Ułóż na lekko posypanej mąką formie, wstaw do nagrzanego (około 200°C) piekarnika i piecz około 30 minut.
Podawaj na gorąco lub na zimno. Upieczony kulebiak dobrze jest wcześniej owinąć w pergamin i włożyć do lodówki, a tuż przed podaniem wstawić na 10-15 minut do piekarnika i podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz