- 25 dag mąki krupczatki
- 3 dag masła
- 6 żółtek
- 1 łyżka spirytusu
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 75 dag smalcu
- szczypta soli
Gdy będzie już jednolite i lśniące, jak najcieniej je rozwałkuj, podsypując możliwie najmniejszą ilością mąki. Następnie ciasto pokrój na paski szerokości 2-3 cm i długości 12-15 cm. Każdy pasek przetnij w środku wzdłuż i przewiń go przez otwór. Paseczki ułóż na ściereczce.
W dużym płaskim rondlu rozgrzej smalec i do bardzo gorącego włóż otrzepane z mąki faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Usmażone osącz z tłuszczu na bibułce, a potem delikatnie przełóż na półmisek. Na koniec faworki obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz