Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Faworki

Składniki:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 3 dag masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 75 dag smalcu
  • szczypta soli
Masło posiekaj z mąką, zrób w środku dołek, po czym wbij do niego żółtka, wlej spirytus i dodaj odrobinę soli. Teraz zagnieć ciasto i starannie je wyrób.

Gdy będzie już jednolite i lśniące, jak najcieniej je rozwałkuj, podsypując możliwie najmniejszą ilością mąki. Następnie ciasto pokrój na paski szerokości 2-3 cm i długości 12-15 cm. Każdy pasek przetnij w środku wzdłuż i przewiń go przez otwór. Paseczki ułóż na ściereczce.

W dużym płaskim rondlu rozgrzej smalec i do bardzo gorącego włóż otrzepane z mąki faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Usmażone osącz z tłuszczu na bibułce, a potem delikatnie przełóż na półmisek. Na koniec faworki obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...