Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Faworki staropolskie

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 2 dag cukru
  • 4 dag masła
  • 8 żółtek
  • 4 jaja
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18-proc.
  • 1 kieliszek araku
  • olej do smażenia
    do posypania: cukier puder i cukier waniliowy
Całe jaja rozbełtaj i ubij na pianę. Mąkę przesiej przez sito, dodaj cukier, masło, żółtka, ubite jaja, śmietanę i arak. Następnie zagnieć i starannie wyrób ciasto, a potem cienko je rozwałkuj i formuj faworki tak jak faworki domowe.

W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor, a potem delikatnie wyjmuj na papierowe ręczniki lub bibułkę, aby obciekły z tłuszczu.

Jeszcze ciepłe obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym - najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...