Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Faworki nicejskie

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oliwy nicejskiej
  • 4 jaja
  • aromat waniliowy
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieć ciasto i starannie je wyrób. Następnie włóż je do torebki foliowej, po czym na godzinę wstaw do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, podsypując możliwie najmniejszą ilością mąki.

Teraz nożem wykrawaj z ciasta paski o wymiarach 3 x 10 cm, a każdy przetnij w środku wzdłuż i przewiń przez otwór.

W rondlu rozgrzej tłuszcz i w gorącym smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, osącz je na bibule i posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...