- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 kg świeżego szpinaku lub 60 dag mrożonego
- 1 cebula
- 1 1/2 szklanki rosołu z kury instant
- 3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 7 łyżek masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Umyj mięso, osusz je, a na koniec starannie natrzyj solą i pierzem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu. Smaż filety na złoty kolor po 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
Teraz wsyp na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlej półtorej szklanki rosołu. Dodaj kwaśną śmietanę, całość dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu jeszcze 5 minut.
Rozgrzej w garnku 3 łyżki tłuszczu i zeszklij cebulę. Wrzuć szpinak, duś na średnim ogniu 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.
Przecedź sos śmietanowy do drugiego garnka, zapraw go mąką (zagnieć mąkę z resztą tłuszczu, uformuj kulkę i wrzuć do sosu). Sos zagotuj, po czym zdejmij garnek z ognia.
Rozbełtaj żółtko z łyżką wody i dodaj je do gorącego sosu. Jeszcze raz dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pokrój kurczaka w plastry i ułóż na szpinaku. Polej odrobiną sosu, udekoruj plasterkami cytryny. Resztę sosu podawaj w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz