Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filety z kurczaka na szpinaku

Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 kg świeżego szpinaku lub 60 dag mrożonego
  • 1 cebula
  • 1 1/2 szklanki rosołu z kury instant
  • 3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 7 łyżek masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Na początku przygotuj szpinak - przebierz go, dokładnie opłucz i osącz na sitku (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić). Obierz i umyj cebulę, potem pokrój ją w drobną kostkę.

Umyj mięso, osusz je, a na koniec starannie natrzyj solą i pierzem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu. Smaż filety na złoty kolor po 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.

Teraz wsyp na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlej półtorej szklanki rosołu. Dodaj kwaśną śmietanę, całość dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu jeszcze 5 minut.

Rozgrzej w garnku 3 łyżki tłuszczu i zeszklij cebulę. Wrzuć szpinak, duś na średnim ogniu 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

Przecedź sos śmietanowy do drugiego garnka, zapraw go mąką (zagnieć mąkę z resztą tłuszczu, uformuj kulkę i wrzuć do sosu). Sos zagotuj, po czym zdejmij garnek z ognia.

Rozbełtaj żółtko z łyżką wody i dodaj je do gorącego sosu. Jeszcze raz dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pokrój kurczaka w plastry i ułóż na szpinaku. Polej odrobiną sosu, udekoruj plasterkami cytryny. Resztę sosu podawaj w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...