Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Faworki domowe

Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 2 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany 18-proc.
  • 1 kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
    do posypania: cukier puder i cukier waniliowy
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, by ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrób, a potem wybijaj wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Wtedy ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkuj, podsypując mąką.

Rozwałkowane ciasto krój nożem (lub specjalnym radełkiem) w paski szerokości około 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł.

W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj na papierowe ręczniki lub bibułkę, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...