- 25 dag mąki
- 2 dag masła
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki gęstej śmietany 18-proc.
- 1 kieliszek spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do posypania: cukier puder i cukier waniliowy
Rozwałkowane ciasto krój nożem (lub specjalnym radełkiem) w paski szerokości około 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł.
W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj na papierowe ręczniki lub bibułkę, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz