Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Eskalopki musztardowe

Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1/2 łyżki bulionu drobiowego w płynie
  • sok z 1 cytryny
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • sól, pieprz
Filety opłucz, osusz oraz oprósz solą, pieprzem i mąką. Śmietanę wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny, a także przypraw solą oraz pieprzem.

Olej i masło stop na patelni, ułóż na niej mięso i usmaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie rumiane, po czym odstaw na talerzu w ciepłe miejsce.

Wlej sos śmietanowy na zdjętą z ognia patelnię, z powrotem postaw ją na ogniu i zagotuj. Następnie dodaj pół łyżki bulionu w płynie, cały czas mieszając. Dodatkowo przypraw sos solą i pieprzem.

Eskalopki podawaj oblane sosem i posypane bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...