- 4 filety z piersi kurczaka
- 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1/2 łyżki bulionu drobiowego w płynie
- sok z 1 cytryny
- kilka posiekanych listków bazylii
- sól, pieprz
Olej i masło stop na patelni, ułóż na niej mięso i usmaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie rumiane, po czym odstaw na talerzu w ciepłe miejsce.
Wlej sos śmietanowy na zdjętą z ognia patelnię, z powrotem postaw ją na ogniu i zagotuj. Następnie dodaj pół łyżki bulionu w płynie, cały czas mieszając. Dodatkowo przypraw sos solą i pieprzem.
Eskalopki podawaj oblane sosem i posypane bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz