Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Eintopf z buraków

Składniki:
  • 4-5 buraków
  • 1 por
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • 4 plasterki chudej wędzonej szynki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
Buraki, ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i drobno pokrój. Zielone liście pora odrzuć, a jasną jego część dokładnie wymyj i potnij w cienkie, poprzeczne paski.

Bulion zagotuj z kminkiem i liściem laurowym. Włóż rozdrobnione warzywa i ziemniaki, wszystko gotuj około 15 minut pod przykryciem, a potem przypraw solą i pieprzem do smaku.

Szynkę pokrój w kostkę i dodaj do potrawy. Gotuj jeszcze około 3 minut. Jogurt posól i wymieszaj z łyżką soku z cytryny i zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem.

Eintopf rozłóż na talerze, polej sosem jogurtowym i posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...