- 4-5 buraków
- 1 por
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 łyżeczka kminku
- 1 liść laurowy
- 4 plasterki chudej wędzonej szynki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Bulion zagotuj z kminkiem i liściem laurowym. Włóż rozdrobnione warzywa i ziemniaki, wszystko gotuj około 15 minut pod przykryciem, a potem przypraw solą i pieprzem do smaku.
Szynkę pokrój w kostkę i dodaj do potrawy. Gotuj jeszcze około 3 minut. Jogurt posól i wymieszaj z łyżką soku z cytryny i zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem.
Eintopf rozłóż na talerze, polej sosem jogurtowym i posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz