Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Cukinia w cieście piwnym

Składniki:
  • 50 dag małych cukinii
    ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • olej do smażenia
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtko, stopione masło, piwo i ubite na sztywno białko. Dodaj sól i szybko wyrób gładkie ciasto. Odstaw je na 90 minut w chłodne miejsce.

Przygotuj cukinie - obierz je, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Następnie obsmaż na gorącym oleju, po czym wyjmij na papier lub sitko i osącz z tłuszczu. Upieczone cukinie maczaj w cieście i smaż na dużej ilości rozgrzanego tłuszczu (tak jak pączki), do momentu, aż staną się złociste. Wyjmuj je widelcem i układaj na półmisku wyłożonym papierem. Półmisek możesz wstaw do rozgrzanego piekarnika, układając na nim usmażone już placki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...