Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Duszone bakłażany

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag bakłażanów
  • 50 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 4 niewielkie cebulki
  • 2 strączki chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 2 szklanki śmietanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli i cukru
Wiórki kokosowe zalej gorącym mlekiem, zostaw na pół godziny, a po przecedzeniu wymieszaj ze śmietanką.

Obrane bakłażany oraz fasolkę umyj i osusz. Bakłażany pokrój w cienkie plasterki, a fasolkę na niewielkie kawałki. Świeże, oczyszczone z nasion strączki chili oraz cebulki i czosnek drobniutko posiekaj i dokładnie utrzyj na gładką pastę.

W dużym płaskim rondlu rozgrzej olej i mieszając - podsmaż (około 1 minutę) najpierw samą pastę cebulową, a potem z imbirem i pokruszonymi listkami laurowymi (2 minuty). Teraz wlej kokosową śmietankę i doprowadź do wrzenia. Włóż bakłażany, fasolkę i - wciąż mieszając - gotuj na niewielkim ogniu do miękkości. Dodaj sól i cukier.

Podawaj na gorąco z bułką lub ryżem, albo jako dodatek do potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...