Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Egzotyczny ryż z krewetkami

Składniki:
  • 2 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag krewetek (z puszki lub mrożonych)
  • kilkanaście oliwek nadziewanych papryką
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
W dużym płaskim garnku rozgrzej masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Potem wsyp ugotowany ryż, przesmaż go na złoty kolor, wlej wino, całość dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.

Teraz dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz rozdrobnione krewetki i oliwę. Duś 20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przekrojonymi na pół oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...