- 1 opakowanie ciasta drożdżowego w proszku
- 4 dag drożdży
- 80 ml mleka
- 1 jajo
- 15 dag masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 25 suszonych śliwek
Roztopione masło zostaw do ostygnięcia. Resztę ciasta w proszku dodaj do rozczynu, wbij jajko i wyrób masę. Wlej do niej masło i dalej wyrabiaj, a gdy uzyskasz gładkie ciasto, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Z rozwałkowanego ciasta powycinaj koła. W każdym zrób wgłębienie, wypełnij je budyniem, umieszczając pośrodku po jednej śliwce. Drożdżówki przełóż na natłuszczoną blachę i wstaw na 30 minut do piekarnika o temperaturze 150°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz