Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Drożdżówka ze śliwką

Składniki na 25 porcji:
  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego w proszku
  • 4 dag drożdży
  • 80 ml mleka
  • 1 jajo
  • 15 dag masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 25 suszonych śliwek
Drożdże rozrób z mlekiem, dodaj łyżkę ciasta w proszku, wymieszaj i odstaw rozczyn na 30 minut.

Roztopione masło zostaw do ostygnięcia. Resztę ciasta w proszku dodaj do rozczynu, wbij jajko i wyrób masę. Wlej do niej masło i dalej wyrabiaj, a gdy uzyskasz gładkie ciasto, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Z rozwałkowanego ciasta powycinaj koła. W każdym zrób wgłębienie, wypełnij je budyniem, umieszczając pośrodku po jednej śliwce. Drożdżówki przełóż na natłuszczoną blachę i wstaw na 30 minut do piekarnika o temperaturze 150°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...