Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Eggah z cukinią i kabaczkiem

Składniki:
  • 8 jaj
  • 6 małych młodych cukinii
  • 1 młody kabaczek (ok. 1 kg)
  • mielony cynamon
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 cytryny
  • olej
  • sól
  • pieprz
Umytą i osuszoną cukinię pokrój na plasterki. Kabaczek obierz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Zagotuj osoloną wodę z masłem i sokiem z cytryny. Warzywa zalej na 3-4 minuty wrzątkiem, po czym dokładnie osącz na sicie i wymieszaj z roztrzepanymi z solą i pieprzem jajami.

Żaroodporny półmisek wysmaruj olejem, wlej przygotowaną masę jajeczną. Pod przykryciem wstaw do nagrzanego (do temperatury 180°C) piekarnika na 25 minut, po czym zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...