Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Duński krem

Składniki:
  • 4 jaja
  • 3 cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 3 łyżki startej czekolady
  • 5 łyżek cukru
Bardzo dokładnie utrzyj żółtka z cukrem i skórką otartą z jednej cytryny. W rondelku mocno podgrzej wyciśnięty z cytryn sok, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj (nie gotuj!), po czym zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.

Ubij sztywną pianę z białek. Połącz żółtka z pianą i sokiem z cytryny, wszystkie składniki starannie wymieszaj i rozłóż do salaterek. Teraz musisz je mocno schłodzić w lodówce.

Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...