- Składniki na 6 porcji:
- ciasto:
- 35 dag mąki
- 12 dag masła
- 1 jajo
- 1-2 łyżki śmietany
- sól
- 1 żółtko
- nadzienie:
- 25 dag migdałów
- 4 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem „na piasek”. Do lekko posolonego ciasta dodaj śmietanę, wbij jajko, dokładnie je wyrób i odłóż do lodówki na pół godziny.
Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 10 cm. Na każdym z nich umieść wałeczek z masy migdałowej i pozwijaj je na kształt rogalików. Teraz poukładaj je w formie posmarowanej rozbełtanym żółtkiem i wstaw do letniego piekarnika na około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz