Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Deser bardzo oryginalny

Składniki na 4 porcje:
  • 4 twarde, mięsiste pomidory
  • 2 kiwi
  • 3 łyżki rodzynek korynckich
  • 8 wydrylowanych suszonych śliwek
  • 4 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 1 kieliszek koniaku
  • 3-4 łyżki masła
  • 10-12 listków mięty
  • 1 łyżka cukru
Umyte śliwki i rodzynki zalej w miseczce koniakiem i zostaw na pół godziny. Opłukane pomidory osusz, ostrym nożem zetnij czubki, łyżeczką wydrąż miąższ i odwróć do góry dnem, aby ociekły. Śliwki, rodzynki i miętę posiekaj, dokładnie wymieszaj z konfiturą pomarańczową, migdałami, orzechami i koniakiem, w którym się moczyły owoce. Tak przygotowanym farszem nadziej pomidory i poukładaj w wysmarowanym masłem, żaroodpornym naczyniu. Posyp je wiórkami masła i cukrem, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i zapiecz przez około 15 minut.

Obierz kiwi, przekrój je na pół, usuwając jaśniejszy środek. Zapieczone pomidory udekoruj połówkami kiwi i podaj na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...