Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Deser z jabłek

Składniki na 4 porcje:
  • 3-4 jabłka deserowe
  • 4 łyżki wody
  • skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanki w proszku
  • 1 niepełna szklanka mleka
    do dekoracji:
  • 4 łyżki rodzynek
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe cząstki. Do rondelka wlej wodę, dodaj 2 łyżki cukru pudru i skórkę z cytryny (lub pomarańczy). Teraz wymieszaj, włóż jabłka, całość zagotuj i gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu około 10 minut. Miękkie jabłka ostudź i lekko rozgnieć widelcem. Śmietankę w proszku ubij z mlekiem, a pod koniec ubijania dodaj pozostałą łyżkę cukru pudru.

Deser rozłóż do 4 pucharków: układaj w nich warstwami jabłka i śmietankę (zacznij od jabłek, zakończ śmietanką), na koniec udekoruj rodzynkami i odstaw do schłodzenia (do lodówki).

Uwaga! Rodzynki możesz umyć i namoczyć w ciepłej wodzie (15 minut), później odcedź i zalej na 10-15 minut 2 łyżkami wina lub rumu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...