Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Delikatne sznycle

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 kg cielęciny
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • przyprawa do mięs
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki
Mięso umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry. Każdy sznycel lekko rozbij, posyp przyprawą do mięsa oraz pieprzem.

Teraz wymieszaj olej z sokiem z cytryny, łyżeczką słodkiej papryki i połową łyżeczki tymianku.

Plastry cielęciny włóż następnie do miski, polej marynatą i wstaw do lodówki na pół godziny. Sznycle osącz z marynaty i oprósz z obu stron mąką.

Masło roztop na patelni, włóż sznycle, smaż je po około 4 minuty z każdej strony. Potem patelnię przykryj i zmniejsz ogień. Mięso duś jeszcze 5 minut.

Sznycle podawaj z plastrami cytryny, posypane posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...