Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
poniedziałek, 9 lipca 2012
Czernina
Skład i sposób wykonania:
Ugotować rosół z kaczego mięsa z dodatkiem włoszczyzny, a następnie
wlać krew kaczą zmieszaną z octem i mąką (dobrze jest dodać do mąki
pszennej jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, żeby się zupa nie warzyła).
Czerninę można przyrządzić na dwa sposoby: z przyprawami i bez nich. Do
najważniejszych przypraw dodawanych do czerniny należą: suszone gruszki i
śliwki, majeranek, cząber oraz cukier do smaku. Niektórzy dodają
jeszcze trochę cynamonu i cukier waniliowy. Czerninę podaje się
najczęściej z kluskami ziemniaczanymi lub kluskami kładzionymi z mąki
pszennej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz