Szukaj przepisów

wtorek, 3 lipca 2012

Czekoladowy kajmak

Składniki:
  • 5 dużych prostokątnych wafli
masa:
  • 2 szklanki mleka, 
  • 3 szklanki cukru, 
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 kostka masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • łuskane orzechy
  • obrane i pokrojone w paski migdały
W rondlu, na małym ogniu gotujemy mleko z cukrem i wanilią, aż nabierze kremowego koloru. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy  masło i starta czekoladę, chwilę razem ucieramy. Gdy masa zacznie gęsnieć, smarujemy nią wafle (cienko) i układamy jeden na drugim.
Część masy zostawiamy. Kajmak przyciskamy deseczką i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozpuszczamy resztę masy, smarujemy nią kajmak z wierzchu i ozdabiamy orzechami i migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...