Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Cynaderki po francusku

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag nerek cielęcych
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Cynaderki oczyść z tłuszczu, przetnij wzdłuż na pół, usuń kanaliki i odstaw na godzinę zalane zimną wodą. Następnie odsącz je, usuń błony, pokrój w kostkę i usmaż na stopionym maśle. Posyp je też solą, pieprzem i skrop koniakiem, a gdy zaczną wrzeć - zapal je na moment i zdejmij z ognia. Teraz łyżką cedzakową przełóż je na ogrzany półmisek.

Śmietanę wlej na gorącą patelnię, szybko zagotuj cały czas mieszając i polej nią cynaderki obficie posypując zieloną pietruszką. Cynaderki podaje się z bułką jako gorącą przekąskę lub z ziemniakami z wody, jako danie obiadowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...