Składniki na 4 porcje:- 80 dag nerek cielęcych
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek koniaku
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Cynaderki oczyść z tłuszczu, przetnij wzdłuż na pół, usuń kanaliki i odstaw na godzinę zalane zimną wodą. Następnie odsącz je, usuń błony, pokrój w kostkę i usmaż na stopionym maśle. Posyp je też solą, pieprzem i skrop koniakiem, a gdy zaczną wrzeć - zapal je na moment i zdejmij z ognia. Teraz łyżką cedzakową przełóż je na ogrzany półmisek.
Śmietanę wlej na gorącą patelnię, szybko zagotuj cały czas mieszając i polej nią cynaderki obficie posypując zieloną pietruszką. Cynaderki podaje się z bułką jako gorącą przekąskę lub z ziemniakami z wody, jako danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz