Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Cynaderki po chińsku

Składniki na 6 porcji:
  • 6 nerek wieprzowych
  • pęczek dymki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • po 2 łyżki sosu sojowego i soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • pieprz cayenne
  • cukier
Oczyszczone (bez kanalików) nerki zalej zimną wodą i dopiero po upływie 1-2 godzin wyjmij, osusz i - pokrojone na cienkie paski - wrzuć na wrzątek, by po 1-2 minutach odsączyć je na sicie.

Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir i pokrojoną dymkę, chwilę podsmaż, dodaj nerki i - mieszając - smaż dalsze 1-2 minut. Wlej teraz sos sojowy, sok z cytryny, wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj, podsmaż jeszcze minutę, a następnie zdejmij patelnię z ognia i wlej olej sezamowy.

Po wymieszaniu cynaderek z sosem możesz je podać na gorąco, z ryżem albo na zimno - z bułeczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...