Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Cynadry

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag nerek
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • po 1 łyżce tłuszczu i mąki
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
Nerki opłucz, przekrój wzdłuż na połówki, oczyść, zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny. Po wyjęciu z wody opłucz, następnie zalej wrzącą wodą, zagotuj i osącz. Znowu zalej wrzątkiem, w którym tym razem ugotujesz nerki do miękkości. Wyjmij i jeszcze ciepłe pokrój w pół plasterki.

Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu, dodaj nerki, oprósz mąką i trochę podsmaż, mieszając. Następnie wlej wino i bulion warzywny i wrzuć listek laurowy. Duś razem 10 minut, po czym dopraw pieprzem i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...