Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Cukinie faszerowane

Składniki:
  • 4 spore cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kuskusu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
    sos:
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 szklanka bulionu
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
Umyte cukinie wrzuć na 2-3 minut do lekko osolonego wrzątku, po czym wyjmij je łyżką cedzakową, delikatnie - nie uszkadzając skórki - przekrój je wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i starannie posiekaj nożem.

W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę podsmaż mieszając, po czym dodaj kuskus, pokrojoną drobno paprykę i posiekany miąższ cukinii, posyp zielem angielskim oraz dopraw solą i pieprzem. Teraz wlej pół szklanki bulionu, dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj i uduś na niewielkim ogniu około 10-15 minut, a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.

Wydrążone cukinie napełnij częścią przygotowanego farszu, resztą wykładając dno wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia. Na nim dopiero poukładaj nadziane cukinie, przykryj je folią aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz przez około 30 minut.

Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu (trochę orzechów zostaw na później) i szklankę bulionu zmiksuj na gładką, jednolitą masę, przykryj, pozostaw na godzinę, po czym jeszcze raz zmiksuj. Jeśli sos okaże się za gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody.

Na koniec upieczone cukinie polej sosem i posyp odłożonymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...