- 1 kg zadniej cielęciny
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 gałązka tymianku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1-2 liście laurowe
- 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 puszka koreczków helskich
- 1 łyżka kaparów
- masło do natłuszczenia formy
- 6-8 ziarenek pieprzu
- sól
Jeśli chcesz tak przyrządzoną cielęcinę podać na gorąco...
W tym celu mięso trzeba wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Sam wywar gotuj, aż odparuje do ilości około 1,5 szklanki i przetrzyj przez sito. Na żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem ułóż plastry cielęciny - przyozdabiając każdy paskiem koreczków helskich. Następnie posyp wszystko kaparami, zalej sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Po kilku minutach danie będzie gotowe, a podaje się taką cielęcinę z frytkami lub kluskami francuskimi.
A jeśli zamierzasz ją podać na zimno...
sos: szklanka majonezu sok i skórka otarta z połowy cytryny
puszka tuńczyka w oleju
łyżeczka ostrej musztardy
Przygotuj sos: zmiksuj tuńczyka z sokiem i skórką z cytryny, musztardą i majonezem na gładki jednolity krem i odstaw do lekkiego schłodzenia. Mięso pokrój w cienkie ukośne plastry, ułóż na półmisku, polej sosem, a także udekoruj paskami koreczków helskich i kaparami. Jeśli zostało Ci trochę sosu - podaj go w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz