Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Cielęcina gotowana w winie

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg zadniej cielęciny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 puszka koreczków helskich
  • 1 łyżka kaparów
  • masło do natłuszczenia formy
  • 6-8 ziarenek pieprzu
  • sól
Umytą cielęcinę mocno wygnieć ręką, uformuj w wałek - owiązaną sznurkiem - sparz na sicie wrzątkiem. Pokrój obraną marchewkę, cebulę i łodygę selera. Sparzone mięso ułóż w rondlu, przekładaj je pokrojonymi warzywami i tymiankiem, posyp solą, natrzyj ziarenkami pieprzu i dodaj liście laurowe. Teraz zalej zawartość rondla winem z taką ilością zimnej przegotowanej wody, aby całe mięso było zanurzone. Doprowadź potrawę do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny, a następnie zostaw w wywarze do ostygnięcia.

Jeśli chcesz tak przyrządzoną cielęcinę podać na gorąco...
W tym celu mięso trzeba wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Sam wywar gotuj, aż odparuje do ilości około 1,5 szklanki i przetrzyj przez sito. Na żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem ułóż plastry cielęciny - przyozdabiając każdy paskiem koreczków helskich. Następnie posyp wszystko kaparami, zalej sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Po kilku minutach danie będzie gotowe, a podaje się taką cielęcinę z frytkami lub kluskami francuskimi.

A jeśli zamierzasz ją podać na zimno...
sos: szklanka majonezu sok i skórka otarta z połowy cytryny
puszka tuńczyka w oleju
łyżeczka ostrej musztardy

Przygotuj sos: zmiksuj tuńczyka z sokiem i skórką z cytryny, musztardą i majonezem na gładki jednolity krem i odstaw do lekkiego schłodzenia. Mięso pokrój w cienkie ukośne plastry, ułóż na półmisku, polej sosem, a także udekoruj paskami koreczków helskich i kaparami. Jeśli zostało Ci trochę sosu - podaj go w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...