Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto ptysiowe z serem

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła (lub margaryny)
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 5 jaj
  • sól
W garnku o grubym dnie zagotuj półtorej szklanki wody z masłem i solą. Odstaw z ognia i powoli wsypuj przesianą mąkę, energicznie mieszając ją drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki. Następnie znów postaw na ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż ciasto zrobi się błyszczące i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Wtedy musisz zdjąć je z kuchenki i wsypać do niego połowę sera. Całość dobrze wymieszaj, lekko ostudź i - wbijając po jednym jaju - utrzyj na jednolitą masę.

Przygotowana masę rozsmaruj cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym posyp pozostałym serem. Piecz w bardzo gorącym piekarniku około 20 minut (w tym czasie nie otwieraj piekarnika!). Gdy ciasto się zrumieni, zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze około 15 minut.

Ciasto z serem podawaj na ciepło, przed podaniem pokrój.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...