- ciasto:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 20 dag zmielonych orzechów
- 15 dag cukru pudru
- 25 dag margaryny
- 6 jajek
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 10 dag startej czekolady
- krem:
- 25 dag margaryny
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- do dekoracji:
- gotowa ciemna polewa
- kilkanaście połówek orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki margaryny do formy
Teraz przygotuj formę - wysmaruj ją margaryną i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Przygotuj krem: budyń ugotuj z mlekiem według przepisu podanego na opakowaniu, potem ostudź. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i dodawany małymi porcjami budyń utrzyj na pulchną masę. Pamiętaj o tym, by krem miał jednolitą konsystencję.
Wystudzone ciasto przekrój poziomo na pół, przełóż przygotowanym kremem, posmaruj polewą przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu i ozdób resztą kremu oraz połówkami orzechów.
Ciasto możesz również ozdobić kolorowymi galaretkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz