Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto orzechowe z kremem

Składniki:
    ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag zmielonych orzechów
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 10 dag startej czekolady
    krem:
  • 25 dag margaryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
    do dekoracji:
  • gotowa ciemna polewa
  • kilkanaście połówek orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki margaryny do formy
Zacznij od przygotowania ciasta: margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawaj po jednym żółtku, potem orzechy, czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubij sztywną pianę, połącz z ciastem i delikatnie wymieszaj.

Teraz przygotuj formę - wysmaruj ją margaryną i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Przygotuj krem: budyń ugotuj z mlekiem według przepisu podanego na opakowaniu, potem ostudź. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i dodawany małymi porcjami budyń utrzyj na pulchną masę. Pamiętaj o tym, by krem miał jednolitą konsystencję.

Wystudzone ciasto przekrój poziomo na pół, przełóż przygotowanym kremem, posmaruj polewą przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu i ozdób resztą kremu oraz połówkami orzechów.

Ciasto możesz również ozdobić kolorowymi galaretkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...