Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto naleśnikowe z owocami

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • sól
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
    nadzienie:
  • 75 dag porzeczek, czarnych jagód lub innych owoców
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 niepełna szklanka ubitej śmietany
Roztrzep żółtka z wodą mineralną i mlekiem, dodając szczyptę soli. Składniki zmiksuj z mąką i odstaw na 40 minut. Teraz czas na owoce - umyj je, odsącz i oczyść, a następnie ułóż na dnie grubo wysmarowanej masłem foremki, posyp cukrem.

Ciasto wymieszaj z pianą ubitą z białek i oliwą. Zalej nim owoce, całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C - powinno się piec około 30 minut. Ciasto podawaj po lekkim przestudzeniu z dodatkiem bitej śmietany. Możesz je pokroić promieniście jak tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...