Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto wiosenne

Składniki na 10 porcji:
  • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 50 dag ostrego żółtego sera
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 jaj
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
Przed przygotowaniem dania musisz rozmrozić ciasto i szpinak. Teraz drobno poszatkuj cebulę, a ser zetrzyj na tarce. Następnie do naczynia wlej mleko (zostaw na później 2 łyżki), wsyp oba sery. Potem dodaj odciśnięty z wody szpinak oraz cebulę i przyprawy, wszystko razem wymieszaj.

Więcej niż połowę ciasta rozwałkuj, wylep nim spód i boki natłuszczonej olejem tortownicy. Przygotowaną masę szpinakową przełóż na ciasto, łyżką zrób 5 wgłębień, do każdego wbij po jaju. Resztę ciasta cienko rozwałkuj i przykryj nim farsz.

Ciasto posmaruj pozostałym mlekiem, ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...