- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 12 dag masła
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka ziaren sezamowych
- farsz:
- 2 brokuły średniej wielkości
- 1 jajo
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren sezamowych
- szczypta gałki muszkatołowej
- jarzynka
- pieprz
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Przygotuj średniej wielkości tortownicę - wysmaruj ją tłuszczem i oprósz bułką tartą, a potem wylep większą częścią (około 1/3) schłodzonego ciasta. Na nim rozprowadź równą warstwą masę brokułową i ozdób ją kratką przygotowaną z pozostałego ciasta. Kratkę posmaruj resztą mleka, cały zaś wierzch posyp sezamem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C), piecz około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz