Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto z brokułami

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ziaren sezamowych
    farsz:
  • 2 brokuły średniej wielkości
  • 1 jajo
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren sezamowych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • jarzynka
  • pieprz
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny. Oczyszczone brokuły zblanszuj, odcedź, drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną mlekiem (półtorej łyżki), rozbełtane żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, ubitą na sztywno pianę z białka oraz - do smaku - gałkę, jarzynkę i pieprz.

Przygotuj średniej wielkości tortownicę - wysmaruj ją tłuszczem i oprósz bułką tartą, a potem wylep większą częścią (około 1/3) schłodzonego ciasta. Na nim rozprowadź równą warstwą masę brokułową i ozdób ją kratką przygotowaną z pozostałego ciasta. Kratkę posmaruj resztą mleka, cały zaś wierzch posyp sezamem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C), piecz około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...