Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto cytrynowe z bezą

Składniki:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka margaryny
    nadzienie cytrynowe:
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 pełna szklanka wody
  • 2 cytryny
  • 20 dag cukru
  • 4 jaja
  • 15 dag cukru pudru
Przed przystąpieniem do wykonania ciasta nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Małą tortownicę wysmaruj cienko margaryną i obsyp mąką.

Teraz przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj posiekane masło i szybko połącz składniki, by powstały małe grudki przypominające bułkę tartą. Następnie wlej 2 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto, rozwałkuj na placek, wylep nim spód i boki tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika (środkowa półka) na 15 minut.

Przygotuj nadzienie: cytryny sparz i osusz, skórkę otrzyj na tarce do jarzyn, a z owoców wyciśnij sok. W rondelku wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą, sokiem i skórką z cytryny. Postaw na ogniu i, stale mieszając, gotuj, póki masa nie zgęstnieje. Wymieszaj ją z cukrem, po czym lekko przestudź i utrzyj z żółtkami (dodawanymi po jednym).

Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypuj do niej partiami cukier puder.

Masę cytrynową rozsmaruj na upieczonym cieście i przykryj ubitą pianą z białek. Tortownicę ponownie wstaw do piekarnika (górna półka) na 10 minut. Wierzch bezy powinien być zrumieniony, a środek miękki.

Ciasto podawaj jeszcze ciepłe, chociaż równie smaczne jest też na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...