- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka margaryny
- nadzienie cytrynowe:
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 pełna szklanka wody
- 2 cytryny
- 20 dag cukru
- 4 jaja
- 15 dag cukru pudru
Teraz przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj posiekane masło i szybko połącz składniki, by powstały małe grudki przypominające bułkę tartą. Następnie wlej 2 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto, rozwałkuj na placek, wylep nim spód i boki tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika (środkowa półka) na 15 minut.
Przygotuj nadzienie: cytryny sparz i osusz, skórkę otrzyj na tarce do jarzyn, a z owoców wyciśnij sok. W rondelku wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą, sokiem i skórką z cytryny. Postaw na ogniu i, stale mieszając, gotuj, póki masa nie zgęstnieje. Wymieszaj ją z cukrem, po czym lekko przestudź i utrzyj z żółtkami (dodawanymi po jednym).
Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypuj do niej partiami cukier puder.
Masę cytrynową rozsmaruj na upieczonym cieście i przykryj ubitą pianą z białek. Tortownicę ponownie wstaw do piekarnika (górna półka) na 10 minut. Wierzch bezy powinien być zrumieniony, a środek miękki.
Ciasto podawaj jeszcze ciepłe, chociaż równie smaczne jest też na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz