- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 17 dag masła
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki margaryny do formy
- masa:
- 2/3 tabliczki czekolady mlecznej (ok. 7 dag)
- 10 dag posiekanych orzechów laskowych
- 1/3 szklanki cukru
- 2 białka
- sól
Przygotuj masę: z białek i szczypty soli ubij pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie wsyp orzechy, rozdrobnioną czekoladę i wszystko delikatnie wymieszaj.
Rozłóż powstałą masę równą warstwą na powierzchni ciasta i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 165-180°C na 30 minut, aż uzyska jasnozłoty kolor. Po upieczeniu pokrój na kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz