Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Składniki:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 17 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki margaryny do formy
    masa:
  • 2/3 tabliczki czekolady mlecznej (ok. 7 dag)
  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 białka
  • sól
Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem na gładką masę i - nadal ucierając - dodawaj kolejno żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Umieść je teraz w formie do pieczenia wysmarowanej margaryną.

Przygotuj masę: z białek i szczypty soli ubij pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie wsyp orzechy, rozdrobnioną czekoladę i wszystko delikatnie wymieszaj.

Rozłóż powstałą masę równą warstwą na powierzchni ciasta i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 165-180°C na 30 minut, aż uzyska jasnozłoty kolor. Po upieczeniu pokrój na kwadraty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...