- ciasto:
- 18 dag mąki krupczatki
- 36 dag cukru
- 12 jaj
- 18 dag zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich do posypania ciasta
- krem:
- 25 dag masła
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka kawy mielonej
- po 2 łyżki rodzynek i migdałów
- 2 łyżki rumu lub spirytusu
- polewa czekoladowa:
- 12 dag masła
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 5 dag)
- do przybrania:
- połówki orzechów włoskich
Przygotuj krem: z białek ubij sztywną pianę. Stopniowo dodając żółtka oraz cukier i nadal ją ubijaj. Masę jajeczną połącz z miękkim masłem i utrzyj na puszysty krem. W 3 łyżkach wrzątku zaparz kawę, po czym przecedź ją i ostudź. Gdy będzie stygła, umyj i osącz rodzynki, a migdały sparz, obierz i posiekaj. Do kremu dodaj kawę, rodzynki, migdały oraz alkohol i całość wymieszaj.
Odłóż na później 3 łyżki kremu, a resztą przełóż placki. Odłożonym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta, a boki dodatkowo obsyp orzechami.
Przygotuj polewę: masło roztop, dodaj pokruszoną czekoladę i nadal podgrzewaj, stale mieszając, aż polewa stanie się gładka i lśniąca. Jeśli okaże się za rzadka, wsyp łyżkę kakao i wymieszaj.
Wierzch ciasta posmaruj polewą i przybierz połówkami orzechów. Do dekoracji można również użyć gotowych ozdób z białej i barwionej czekolady lub owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz