Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto orzechowe luksusowe

Składniki:
    ciasto:
  • 18 dag mąki krupczatki
  • 36 dag cukru
  • 12 jaj
  • 18 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich do posypania ciasta
    krem:
  • 25 dag masła
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • po 2 łyżki rodzynek i migdałów
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu
    polewa czekoladowa:
  • 12 dag masła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 5 dag)
    do przybrania:
  • połówki orzechów włoskich
Przygotuj ciasto: z białek i 1/3 łyżeczki soli ubij sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj nadal, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj żółtka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i całość wymieszaj. Teraz wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Upieczone i ostudzone ciasto przetnij w poprzek na pół.

Przygotuj krem: z białek ubij sztywną pianę. Stopniowo dodając żółtka oraz cukier i nadal ją ubijaj. Masę jajeczną połącz z miękkim masłem i utrzyj na puszysty krem. W 3 łyżkach wrzątku zaparz kawę, po czym przecedź ją i ostudź. Gdy będzie stygła, umyj i osącz rodzynki, a migdały sparz, obierz i posiekaj. Do kremu dodaj kawę, rodzynki, migdały oraz alkohol i całość wymieszaj.

Odłóż na później 3 łyżki kremu, a resztą przełóż placki. Odłożonym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta, a boki dodatkowo obsyp orzechami.

Przygotuj polewę: masło roztop, dodaj pokruszoną czekoladę i nadal podgrzewaj, stale mieszając, aż polewa stanie się gładka i lśniąca. Jeśli okaże się za rzadka, wsyp łyżkę kakao i wymieszaj.

Wierzch ciasta posmaruj polewą i przybierz połówkami orzechów. Do dekoracji można również użyć gotowych ozdób z białej i barwionej czekolady lub owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...