Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto francuskie z bitą śmietaną i owocami

Składniki:
  • 20 dag ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie śmietanki w proszku
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • owoce z kompotu (truskawki, wiśnie, maliny)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Na początku ciasto musisz lekko rozmrozić, potem rozwałkuj je na placek o wymiarach 30 x 10 cm. Nakłuj go widelcem i na blasze wyłożonej folią aluminiową wstaw do piekarnika (górna półka). Piecz w temperaturze 210-220°C przez 10-15 minut (do zrumienienia), po czym delikatnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut. Wystudź, ostrym nożem odetnij przypieczone brzegi i przekrój wzdłuż na 2 części.

Śmietankę ubij z mlekiem, a owoce osącz.

Na jednej części placka (spodniej) rozsmaruj 2/3 ubitej śmietanki, rozłóż owoce, przykryj je pozostałą śmietanką i drugą częścią placka (wierzchnia), lekko dociśnij. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Przed podaniem posyp przesianym przez sitko cukrem pudrem.

Uwaga! Ciasto francuskie po upieczeniu powinno mieć prawie brązowy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...