Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto z gruszkami

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 25 dag białego sera
  • 4 łyżki cukru
  • po 6 łyżek oleju i mleka
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • 1 kg gruszek lub 2 puszki gruszek w syropie
  • 4 jaja
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
Do zmielonego sera dodaj cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i sól, a następnie utrzyj wszystko (mikserem) na gładką masę. Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem i otartą z cytryny skórką. Gdy ciasto nabierze gładkiej i jednolitej konsystencji, wlej je do dużej blachy wyścielonej pergaminem do pieczenia.

Gruszki obierz i podziel na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Możesz także po obraniu i wydrążeniu całych gruszek obgotować je przez około 5 minut w syropie przyrządzonym z 2 szklanek wody i 2 łyżek cukru, po czym osączyć na sitku.

Dwa całe jaja i 2 żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru, dodaj też połowę wiórków, mleko i budyń. Tak przygotowany krem wylej na ciasto i poukładaj na nim gruszki. Piecz około 40 minut w temperaturze 200°C.

Pozostałe 2 białka ubij na sztywną pianę, dodaj 2 łyżki cukru i nadal ubijaj, aż powierzchnia piany zacznie błyszczeć. Wyjęte z piekarnika ciasto udekoruj pianą, używając do tego specjalnej szprycy, posyp je resztą wiórków i jeszcze na 10-15 minut wstaw do gorącego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...