- ciasto:
- 30 dag mąki
- 25 dag białego sera
- 4 łyżki cukru
- po 6 łyżek oleju i mleka
- cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- nadzienie:
- 1 kg gruszek lub 2 puszki gruszek w syropie
- 4 jaja
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
- 6 czubatych łyżek cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Gruszki obierz i podziel na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Możesz także po obraniu i wydrążeniu całych gruszek obgotować je przez około 5 minut w syropie przyrządzonym z 2 szklanek wody i 2 łyżek cukru, po czym osączyć na sitku.
Dwa całe jaja i 2 żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru, dodaj też połowę wiórków, mleko i budyń. Tak przygotowany krem wylej na ciasto i poukładaj na nim gruszki. Piecz około 40 minut w temperaturze 200°C.
Pozostałe 2 białka ubij na sztywną pianę, dodaj 2 łyżki cukru i nadal ubijaj, aż powierzchnia piany zacznie błyszczeć. Wyjęte z piekarnika ciasto udekoruj pianą, używając do tego specjalnej szprycy, posyp je resztą wiórków i jeszcze na 10-15 minut wstaw do gorącego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz