Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ciasto czekoladowe

Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • tłuszcz i bułka tarta lub specjalny pergamin do formy
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dowolną formę. W rondelku ustawionym na bardzo małym ogniu podgrzej kakao i masło, mieszając składniki do chwili uzyskania jednolitej masy, po czym od razu odstaw ją do przestygnięcia.

W misce ubij jaja z cukrem, dodaj masę czekoladową i esencję waniliową. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj. Na koniec wrzuć orzechy.

Tak przygotowane ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika na około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...