Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Chłodnik

Składniki na 6 porcji:
  • 1 opakowanie (400 g) jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1 szklanka mleka
  • 1 pęczek rzodkiewek (15 szt.)
  • 1 ogórek (40 dag)
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • szczypta suszonego estragonu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Wymieszaj jogurt (kefir) ze śmietaną i mlekiem. Dodaj pokrojone w półplasterki rzodkiewki, obrany i pokrojony w kostkę ogórek oraz koperek i szczypiorek.

Chłodnik dopraw do smaku estragonem, solą i pieprzem, a następnie wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Najlepiej smakuje z jajami ugotowanymi na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...