- 3 1/2 szklanki przesianej mąki
- 1 1/2 łyżeczki drożdży
- 1-1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, rozwałkuj na grubość dwóch palców, wycinaj szklanką krążki i odkładaj do ponownego wyrośnięcia.
Garnek napełnij wodą do połowy, na wierzchu umocuj 2-3 warstwy gazy, teraz wodę zagotuj. Na gazę kładź po kilka bułeczek, przykryj szczelnie miską. Przez cały czas gotuj wodę na dużym ogniu mniej więcej przez 25 minut. Wyłącz gaz, a po 3 minutach powoli zdejmij pokrywkę (nie wcześniej, bo bułeczki mogą opaść).
Podawaj je do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu lub do pieczonego mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz