Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bułeczki na parze

Składniki na 8-10 bułeczek:
  • 3 1/2 szklanki przesianej mąki
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży
  • 1-1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj kilka łyżek ciepłej wody, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 10 minut. Wlej rozczyn do 3 szklanek mąki wymieszanej z solą, mieszając powoli wlewaj wodę - w ten sposób przygotujesz ciasto jak na pierogi. Wyrabiaj je przez 7-8 minut, dosypując pozostałą mąkę. Następnie odstaw do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość).
Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, rozwałkuj na grubość dwóch palców, wycinaj szklanką krążki i odkładaj do ponownego wyrośnięcia.

Garnek napełnij wodą do połowy, na wierzchu umocuj 2-3 warstwy gazy, teraz wodę zagotuj. Na gazę kładź po kilka bułeczek, przykryj szczelnie miską. Przez cały czas gotuj wodę na dużym ogniu mniej więcej przez 25 minut. Wyłącz gaz, a po 3 minutach powoli zdejmij pokrywkę (nie wcześniej, bo bułeczki mogą opaść).

Podawaj je do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu lub do pieczonego mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...