Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Biszkopt z makiem

Składniki:
    ciasto:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
  • 1 1/2 szklanki maku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • zapach migdałowy
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia, Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym wlej do tortownicy i piecz około 30 minut.

Mak zalej wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Następnie odlej, dwukrotnie zmiel w maszynce i połącz z jajami, mąką oraz zapachem.

Teraz zagotuj margarynę i, nie zdejmując jej z ognia, stopniowo dodawaj mak. Gęstniejącą gorącą masą przełóż przekrojone ciasto (najlepiej jeśli jest upieczone poprzedniego dnia).

Wierzch ciasta polej polewą kakaową i udekoruj bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...