- ciasto:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa:
- 1 1/2 szklanki maku
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag margaryny
- zapach migdałowy
Mak zalej wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Następnie odlej, dwukrotnie zmiel w maszynce i połącz z jajami, mąką oraz zapachem.
Teraz zagotuj margarynę i, nie zdejmując jej z ognia, stopniowo dodawaj mak. Gęstniejącą gorącą masą przełóż przekrojone ciasto (najlepiej jeśli jest upieczone poprzedniego dnia).
Wierzch ciasta polej polewą kakaową i udekoruj bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz