- 2 puszki krewetek lub krewetki mrożone (ok. 40 dag)
- 2 pory (tylko białe części; ok. 20 dag)
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka groszku konserwowego (25 dag)
- marynata:
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
Pory umyj, osusz i pokrój w cienkie krążki. Teraz obierz czosnek i drobniutko go posiekaj. W rondlu rozgrzej masło i oliwę; na średnim ogniu, mieszając, podsmaż pory (3-4 minuty), zalej je przecedzoną marynatą, po czym wsyp czosnek i groszek, a całość zagotuj. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj krewetki, znów zagotuj. Na koniec zestaw rondel z ognia.
Bigosik podawaj z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz