Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bigosik z porów i krewetek

Składniki na 4 porcje:
  • 2 puszki krewetek lub krewetki mrożone (ok. 40 dag)
  • 2 pory (tylko białe części; ok. 20 dag)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka groszku konserwowego (25 dag)
    marynata:
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
Zanim przystąpisz do przygotowania bigosiku, przyrządź marynatę: wymieszaj wino z sosem sojowym, dodaj imbir. Teraz z zalewy wyjmij krewetki (mrożone musisz rozmrozić), następnie włóż do miski i zalej je marynatą. Zostaw w chłodnym miejscu (pod przykryciem) na 30-40 minut.

Pory umyj, osusz i pokrój w cienkie krążki. Teraz obierz czosnek i drobniutko go posiekaj. W rondlu rozgrzej masło i oliwę; na średnim ogniu, mieszając, podsmaż pory (3-4 minuty), zalej je przecedzoną marynatą, po czym wsyp czosnek i groszek, a całość zagotuj. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj krewetki, znów zagotuj. Na koniec zestaw rondel z ognia.

Bigosik podawaj z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...