Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bigos po myśliwsku

Składniki:
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1/2 główki białej kapusty (około 50 dag)
  • 3 suszone grzyby
  • 1 cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 kiszony ogórek
  • 10 suszonych śliwek
    po 20 dag: wędzonego boczku, wieprzowiny, wołowiny i kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Kapustę kiszoną przepłucz w zimnej wodzie, po czym wyciśnij i posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, po czym zagotuj. Teraz posiekaj białą kapustę i zagotuj ją w osobnym garnku. Mięsa pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i przełóż do rondla. Dodaj uprzednio namoczone grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły), wszystkie składniki gotuj, aż będą miękkie. Potem połącz je z kiszoną kapustą.

Boczek pokrój w paseczki i przesmaż. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do boczku i też przesmaż. Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i znów przesmaż. Wszystko wymieszaj z kiszoną kapustą, dodaj ugotowaną białą kapustę oraz posiekane śliwki. Gotuj na małym ogniu minimum półtorej godziny. Pod koniec dodaj starte na tarce jabłko, ogórek kiszony i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...