- 50 dag kapusty kiszonej
- 1/2 główki białej kapusty (około 50 dag)
- 3 suszone grzyby
- 1 cebula
- 1 kwaśne jabłko
- 1 kiszony ogórek
- 10 suszonych śliwek
- po 20 dag: wędzonego boczku, wieprzowiny, wołowiny i kiełbasy
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- cukier
Boczek pokrój w paseczki i przesmaż. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do boczku i też przesmaż. Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i znów przesmaż. Wszystko wymieszaj z kiszoną kapustą, dodaj ugotowaną białą kapustę oraz posiekane śliwki. Gotuj na małym ogniu minimum półtorej godziny. Pod koniec dodaj starte na tarce jabłko, ogórek kiszony i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podawaj z ciemnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz