- 1 1/4 kg kiszonej kapusty
- 35 dag różnych mięs
- (np. 10 dag łopatki wieprzowej, 5 dag pieczonej górki cielęcej,
- 6 dag pieczonej wołowiny zrazowej i 14 dag podgardla wieprzowego)
- 45 dag różnych wędlin
- (najlepiej po 16 dag kiełbasy myśliwskiej i jałowcowej, 6 dag szynki gotowanej,
- 6 dag wędzonego boczku)
- 10 dag świeżego boczku
- 6 suszonych grzybów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu i jagód jałowca
- 2 liście laurowe
- sól
- majeranek
Rondel przykryj i duś (lub piecz w temperaturze 180°C) przez godzinę. Bigos ostudź (powinien być przykryty warstwą tłuszczu wytopionego z mięsa) i odstaw w chłodne miejsce na 2 dni.
Grzyby namocz na noc i ugotuj. Odcedź, przepłucz wodą i posiekaj. Bigos podgrzej. Teraz posiekaj cebulę i czosnek. Smalec stop na patelni, zrumień cebulę. Oprósz mąką i mieszając smaż minutę.
Zasmażkę, czosnek, przecier i grzyby dodaj do bigosu, wymieszaj i gotuj kilka minut. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i miodem.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz