Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bigos staropolski

Składniki na 6 porcji:
  • 1 1/4 kg kiszonej kapusty
  • 35 dag różnych mięs
  • (np. 10 dag łopatki wieprzowej, 5 dag pieczonej górki cielęcej,
  • 6 dag pieczonej wołowiny zrazowej i 14 dag podgardla wieprzowego)
  • 45 dag różnych wędlin
  • (najlepiej po 16 dag kiełbasy myśliwskiej i jałowcowej, 6 dag szynki gotowanej,
  • 6 dag wędzonego boczku)
  • 10 dag świeżego boczku
  • 6 suszonych grzybów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu i jagód jałowca
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • majeranek
Wszystkie mięsa i wędliny pokrój w kostkę. Kapustę włóż do rondla, dodaj mięso oraz wędliny, listki laurowe, ziarna pieprzu i jagody jałowca. Teraz wlej wino, całość przypraw solą i majerankiem, zamieszaj.

Rondel przykryj i duś (lub piecz w temperaturze 180°C) przez godzinę. Bigos ostudź (powinien być przykryty warstwą tłuszczu wytopionego z mięsa) i odstaw w chłodne miejsce na 2 dni.

Grzyby namocz na noc i ugotuj. Odcedź, przepłucz wodą i posiekaj. Bigos podgrzej. Teraz posiekaj cebulę i czosnek. Smalec stop na patelni, zrumień cebulę. Oprósz mąką i mieszając smaż minutę.

Zasmażkę, czosnek, przecier i grzyby dodaj do bigosu, wymieszaj i gotuj kilka minut. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i miodem.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...