Szukaj przepisów

wtorek, 3 lipca 2012

Brzoskwinie w cieście

Składniki:
  • 16 połówek konserwowaych brzoskwiń
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon
Ciasto:
  • 14 dag mąki
  • 1/8 litra białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 50 g dukry
  • szczypta soli.
Mąkę, wino, olej, sól i żółtka miksujemy, aż otrzymamy gładkie ciasto (bardziej gęste niż na naleśniki). Łączymy z pianą ubitą na sztywno (z białek i cukru)
Połówki brzoskwiń zamaczamy w cieście i smażymy w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy na sicie lub pergaminia, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...